"Těžko v něm najít konečný cíl. Stále znovu a znovu se objevují další horizonty, nové vrcholy a za nimi se vlní opět další výšiny skrývající nová dosažitelná tajemství, další nové pohledy a nová poznání."
návrat na úvodní stranu ....
 
 
 
 
Akce
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HONZA NA MÓŘU ...

Blansko 26.6. 2006

Obklopuje nás pouze vodní poušť. Lidé se potácejí vyčerpáním a trpí kurdějemi. Hlad, žízeň a smrt jsou naši druhové. Krysy se staly žádanou pochoutkou. K jídlu slouží i kožené části oplachtění....“ Tyhle věty zapsal kronikář plavby Fernanda Magalhaese, během které na počátku šestnáctého století plachetnice Victoria, jako první loď, obeplula svět. Dne 11.6.2006 zvedla kotvy plachetnice stejného jména a velmi podobné konstrukce. Na její palubě vyráží poznávat nové horizonty člen našeho extrém týmu Honza Macura.
 
Jsme ve Švédsku - Falsternboro, byli jsme na Bornholmu. Je nás sedm. Včera ve tři ráno jsme najeli na mělčinu. Celých 11 hodin v kuse jsme stahovali Viktorku ze skal až nás pak za karton piv zachránil remorkér. Plavba málem skončila dříve, než začala. Zatím mořská nemoc neudeřila.
Zítra plujeme do Malmö..“

Tohle je text první zprávy, kterou Honza poslal. Kapitánem Viktorie není nikdo jiný než duchovní otec celého projektu, legenda českého mořeplavectví, dřevorubec a spisovatel Rudolf Krautschneider. V druhé polovině devadesátých let kolem sebe shromáždil skupinu lidí, kteří pracovali na stavbě této lodi. Na první plavbu vyplula 1.srpna 1999 a přeplula tři océány, proplula Magalhaesovým průlivem a obeplula Mys Dobré naděje. Victoria není přesnou replikou Magalhaesovy lodě, ale v mnohém se ji podobá. První cesta kolem světa jí trvala pět roků. Ani tahle její druhá plavba kolem světa nebude žádná rychlovka. Vždyť její průměrná rychlost je 3,2 uzle (6 km/h), tedy zhruba rychlost chůze. Prvním cílem bude Island a dle slov Honzy se pak dál uvidí. Plavba nemá žádné sponzory a bude vždy nutné si na jednotlivé úseky vydělat příležitostnou prací.

Více o lodi a první plavbě lze najít například na http://victoria.szczecin.art.pl/ a o zprávách ze současné plavby budeme nadále průběžně informovat.

-Dy-


Pozn. Koncem března 2006 vyšla zdařilá kniha Ivana Orla o první plavbě Viktorky s názvem „Idioti na plavbě kolem světa“. Více na www.idiotinaplavbekolemsveta.kvalitne.cz
a objednávky na adrese
knihaviktorka@seznam.cz

 

 

 


 
© Horizont 2005 , design gawi.net