"Těžko v něm najít konečný cíl. Stále znovu a znovu se objevují další horizonty, nové vrcholy a za nimi se vlní opět další výšiny skrývající nová dosažitelná tajemství, další nové pohledy a nová poznání."
návrat na úvodní stranu ....
 
 
 
 
Dobrodružství
 
2006 ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DOBRODRUŽSTVÍ 2006

Blansko 15.5. 2006


Touha po neobyčejných zážitcích vede u rizikových skupin dětí často k páchání trestné činnosti či zneužíváním návykových látek. Záměrem projektu našeho sdružení je těmto dětem ukázat, že zažít dobrodružství lze i jinak. Outdoorové aktivity mohou cíleně vést ke změně postojů i připravovat na úspěšnější zvládání zátěžových situací.
 
Řešení problematiky vzniku sociálně patologických jevů u dětí a mládeže nelze očekávat pouze od opatření založených na administrativně represivních metodách. Tento projekt učený dětem ze sociálně slabých rodin nebo s výchovnými problémy realizujeme již šestým rokem v úzké spolupráci s pracovníky odboru sociálních věcí Městského úřadu Blansko. Díky dotaci z rozpočtu Jihomoravského kraje a Města Blanska plánujeme uskutečnit opět v průběhu roku 2006 čtyři akce na tradičních místech s osvědčenou partou vedení. A budou to zase akce v přírodě, u kterých nechybí i určitý prvek romantiky, rizika a dobrodružství.

 

2.- 4.6.2006 * Víkendovka v Moravském krasu, Vilémovice

Poznávaní sice blízkého, ale přesto těmto dětem často neznámého okolí. Krom her v přírodě nás čeká třeba seznámení s historií objevovaní podzemních prostor ve vilémovickém muzeu. Ale to pravé dobrodružství zažijeme při sestupu do podzemního labyrintu jeskyní za doprovodu zkušených amatérských speleologů.

Moravský kras ...



16.-22.8.2006 * Vodácký tábor na Sázavě, Soběšín

K týdnu ve stanech na břehu řeky nedaleko Českého Štemberka patří pramice, kanoe, celotáborová etapová hra, sportovní a taktické hry na vodě i na souši, večerní ohně a písničky. Ale taky zkoušky vodáckých a tábornických dovedností, služby v kuchyni, noční hlídky, nachystat dřevo, jít pro nákup, zajet lodí pro pitnou vodu či odvést odpadky...



6.- 8.10. 2006 * Lanové aktivity, Centrum dobrodružné výchovy, Baldovec

Lanové aktivity nejsou jen moderní adrenalinová zábava. Je to prostředek, který umožňuje člověku překonat jistou dávku strachu a zažít pocity nezapomenutelného vzrušení a napětí. Jejich smyslem je umožnit poznaní sama sebe, svých schopností, vloh, hranic a limitů. Umožňují aktivně řešit vzniklé situace, poznat kouzlo vzájemné mezilidské spolupráce, "zkoušet" věci, o kterých jsme si mysleli, že je nikdy nedokážeme. Účastníkům tak pomáhají zvyšovat jejich sebedůvěru, sebepojetí a sebevědomí.

Letíííííím ...



1.- 3.12.2006 * Víkendovka u koní, Ranč Kameňák, Doubravice

Cílem jezdeckého „výcviku“ je radost z jízdy a komunikace s živým tvorem. Kromě ježdění se děti učí postarat se o koně se vším, co patří k životu na ranči – úklid stájí, čištění koní, krmení, péče o výstroj. Formou cvičení se seznámí s komunikací s koňmi nejen v sedle, ale i ze země, což je i pro dodržení bezpečnosti všech zúčastněných velmi důležité.

Stany ....

Prostředí přírody a kolektivu se vytváří pro zúčastněné nejen nevšední zážitky, ale i prostor pro sociální učení často tak potřebné pro získání důvěry v sebe a ostatní lidi. Zažili jsme s našimi „průseráři“ už nejednu nepříjemnou příhodu, ale ty vždy mnohokrát převáží radost z toho co se povedlo. Smysluplnost projektu není je v pouhé účasti a inspiraci k trávení volného času, ale právě v zapojení dětí do veškerého dění a změně jejich postojů. Takže „do toho jdeme“ opět v prověřené sestavě základního týmu vedoucích: Dany, Žákajda, Renata, Kubis, Mek a Vilík.


My vlci .....

 

 


 
© Horizont 2005 , design gawi.net