"Těžko v něm najít konečný cíl. Stále znovu a znovu se objevují další horizonty, nové vrcholy a za nimi se vlní opět další výšiny skrývající nová dosažitelná tajemství, další nové pohledy a nová poznání."
návrat na úvodní stranu ....
 
 
 
 
Festivaly
 
Rajbas Outdoor Kotlík
 
Práchtelovi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Osobnosti festivalu: Zorka a Petr Práchtelovi

Blansko 6.9. 2005


Z Jizerských hor přišla zpráva - 67. narozeniny oslavil lezeckou čtyřiadvacetihodinovkou! Neuvěřitelný výkon!

„Kde je vůl je i cesta“ …. je životní krédo PETRA PRACHTELA, legendárního extrémního sólolezce

Čtyřiadvacet hodin brázdil Jizerskými horami, vylézal a slézal jednu skálu za druhou. V noci si svítil na cestu čelovkou. Věrným společníkem mu byla jeho žena Zorka (také zdatná lezkyně), která ho následovala na starém bezpřevodovém bicyklu s těžkým báglem bublinkových vod.

„Začátek byl téměř ideální, ale druhou část dne zdramatizovaly lijavec a vichřice. Jako naschvál zrovna v nejnáročnějším úseku (Čarostřelec – Divá Máří). V noci mi navíc vypověděla službu čelovka. Ještě teď mě bolí oči,“ popisuje svéráznou narozeninovou oslavu Petr Prachtel.

Nevzdal se a překonal svůj výkon z roku 2002, kdy v jednom zátahu zdolal 64 věží. O tři roky starší horolezec dokázal vylézt i slézt (!) 101 věží a skal, urazil 60 km, více než patnáct hodin lezl, celkem zdolal 2250 lezeckých metrů, součet převýšení činil 4100 metrů! A to vše bez použití moderních prostředků usnadňujících výkon. Neměl ani speciální lezecké boty ani magnesium.

„Vydržel jsem slušně - s ohledem na stupňující se sešlost věkem,“ hodnotí svůj výkon s úsměvem Petr Prachtel a dodává: „Chci zdůraznit, že jsem si to užil a především jsem nic a nikoho nechtěl pokořit, ledaže vlastní pozitúru.“

Je to tak .....                       A tak jsem skočil ....



ZORKA a PETR PRÁCHTELOVI
přijedou opět na Rajbas*OUTDOOOR * Kotlík

V sobotu19.11.2005 uvedou svůj blok vzpomínek 55 let ve skalách!!

Můžeme se opravdu těšit na setkání se svéráznou manželskou dvojicí, která se přístupem k extrémnímu a sólo lezení stala legendou žulových skal Jizerských hor i pískovcových skalních měst. Od 80. let, kdy jim nadobro učaroval svět drsných věží, uskutečnili stovky nových cest, většinou té nejvyšší obtížnosti. Petr má na svém kontě přes dva tisíce prvovýstupů! Elegantní lezkyně Zorka se stala vůbec první ženou, která v Jizerkách vytvořila řadu nových výstupových cest. Všichni si jistě pamatujeme film JUMP!

Bližší informace: tel. 723 091 241,
email: horizont.cz@seznam.cz


 

 
© Horizont 2005 , design gawi.net