"Těžko v něm najít konečný cíl. Stále znovu a znovu se objevují další horizonty, nové vrcholy a za nimi se vlní opět další výšiny skrývající nová dosažitelná tajemství, další nové pohledy a nová poznání."
návrat na úvodní stranu ....
 
 
 
 
Festivaly
 
Rajbas Outdoor Kotlík
 
Marie Borkovcová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JE LIBO CVRČKA NEBO HOUSENKU?

Blansko 1.11. 2006

Když uslyším slovo hmyzožrout, tak si vybavím už čtvrtstoletí starý kreslený Jiránkův vtip "Já ti dám říkat, že doma jíme chrousty!" No časy se mění a hmyzožroutstvím se zcela legitimně zabývají brněňstí vědci. Prostému lidu srozumitelné slovo "hmyzožroutství" zaměnili za odborné "entomofágie". Cílem bádání je, dle jejich slov, položit konzumaci hmyzu na solidní vědecké základy a na odbornou úroveň srovnatelnou s běžně chovanými hospodářskými zvířaty. A tak zkoumají procentické složení aminokyselen, mastných kyselin a buhví čeho ještě. V hmyzu vidí možnou záchranu lidstva, mohl by do budoucna vyřešit ožehavé problémy ve výživě lidí všech generací, mnoha národů, v krizových situacích ...

Broučci ...



A proč je přednáška Ing. Marie Borkovcové Ph.D. z ústavu zoologie a včelařství MZLU v Brně zařazena do programu cestovatelského festivalu? Většina cestovatelů ráda zkusí něco z exotické tradiční kuchyně. Jíst hmyz je běžnou záležitostí ve větší části světa – tedy až na ten náš „vyspělý“ Západ. Pohledem statistiky je entomofagie rozšířena ve 113 zemích světa a počet etnických skupin živících se hmyzem se blíží číslu 3000 . Dosud je známo přes 1400 druhů jedlého hmyzu, což jistě není jistě vzhledem k celkové početnosti druhů (kolem 400 miliónů) konečné číslo. Například v Mexiku je po hovězím a fazolích hmyz třetím národním jídlem – využívá se takto asi 200 druhů. Kdybychom zvážili všechny živočichy obývající souši planety Země, desetinu z této váhy by tvořili termiti a mravenci (mimochodem vůbec nejoblíbenější jedlý druh hmyzu). Řád Insecta zahrnuje široké spektrum jedlých druhů: od klasických moučných červů, termitů a mravenců, přes larvy vos a včel až po sarančata, cvrčky a brouky. Mezi nejčastěji pojídané druhy hmyzu patří ty, které žijí ve velkých skupinách a vytvářejí husté populace, které se dají snadno a rychle nasbírat.

Kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz . Hmyzožroutství tedy může být i jedním z motivů proč cestovat a spoustu inspirace může získat návštěvník čtvrtečního pořadu od 19:00 hodin v Klubu Ulita (pozor, klub s čajovnou je přestěhován do nových prostor na ulici B. Němcové 2a). Zároveň však zjistíte, že stát se aktivním hmyzožroutem můžete i doma. Chutnali jste někdy cvrčka, švába či housenku? Poprvé to může být i zde.  

Spoustu zajímavých informací včetně receptů najdete na:

http://old.mendelu.cz/~dsvoboda/entomofagie02/

z tisku "Brouci na talíři: Proč ne?"

http://old.mendelu.cz/~dsvoboda/entomofagie02/foto/noviny/noviny02.jpg

 

Foto ...

 

http://www.sweb.cz/entomofagie/index.htm , fotografie: autor Jan Frkal

 

Bližší informace: tel. 723 091 241,
email: horizont.cz@seznam.cz


 
© Horizont 2006 , design gawi.net