Jestřábí ostrovy - Azory (21.12.2015-4.1.2016)

Blansko 28.1.2016



Jestřábí ostrovy - Acores mají jméno odvozené od slova Acor - jestřáb. Portugalští objevitelé je tak mylně nazvali podle obrovského množství ptáků. Byla to sice káňata, ale jméno jim už zůstalo. Dnes těchto devět ostrovů ležících uprostřed Atlantiku stále patří Portugalsku. My jsme navštívili jeden z nich, ostrov jménem Sao Miguel.

Na cestách mohou nastat situace, které jste nepředpokládali a pokud byste je přepokládali na cestu byste se možná ani nevydali. Pro snadné zvládnutí těchto úskalí cestování jsme pro vás připravili šest azorských poučení. Azory však nejsou rozhodující destinací a převést šestero na lokalitu, kterou hodláte navštívit, nebude žádný problém.

1. Ani s řádně zaplacenou letenkou na Azory není jisté, že poletíte a i letadlo se dá dobíhat

Když se na letišti dozvíte, že jste měli letět včera, i když máte letenku na dnes, začnete mít trochu strach. My jsme nakonec odletěli, ale bylo to jen tak tak a ještě s neplánovaným noclehem v Lisabonu. Všechno zlé je k něčemu dobré, navštívili jsme úžasné lisabonské oceanárium.






2. Čekání na ztracené batohy si můžete na Azorech krátit v hostelu (skládáním ručníků) nebo v hospodě (točené pivo 1,6 euro)nebo vyrazit na lehko na obhlídku

Přílet vypadal nadějně, jenže zdání klame. Celé tři dny jsme čekali na zavazadla ubytovaní v hostelu. Bagáž se ve vánočním shonu na letišti zamíchala a zapomněla. Nicméně když máte alespoň kreditní kartu a něco málo na účtu, hlavní město ostrova Ponta Delgada, vám nabídne skvělou atmosféru, street art místních i zahraničních umělců, nádhernou botanickou zahradu a spoustu podniků, které stojí za návštěvu.






3. Azorský déšť může zcela rozmáčet kameru a fotoaparáty v sáčku rády padají objektivem na zem

S batohy a velkým nadšením jsme konečně vyrazili na čundr. Ale počasí zamávalo nejen s naší technikou. Věděli jsme, že teplota na Azorech bude přijatelná a že bude hodně pršet. Občasné přívaly deště však předčili naše představy. Trasu uprostřed vulkánu kolem nádherného jezera, známou i díky geotermální aktivitě, jsme z části vyměnili za venkovní termální koupaliště, kde byl déšť příjemným osvěžením. Fotoaparát jsme částečně rozchodili, kameru ovšem ne.




4. Azorský vítr od moře láme stromy a ničí stany

Ostrov obepíná a občasně přes hory protíná asfaltová silnice, z té vybíhají polní cesty pastvinami, které však nikam nevedou, a značené turistické trasy na sebe bohužel také zdaleka nenavazují. I přes tyto nesnáze jsme pokračovali v cestě. Naše putování s báglama nakonec neukončil déšť, ale silný vítr. V silných poryvech a husté mlze (Lumíra málem přejel náklaďák, kterého se ani nevšiml) se po silnici opravdu jít nedá. Čtyřdenní pokus o stanování skončil bezesnou nocí a ohnutou hlavní tyčkou od stanu. Další ztráta, která už nás ani nepřekvapuje. Volíme ústup z hor k moři, kde počasí není o nic lepší, ale sháníme zde ubytování a na další výlety už vyrážíme nalehko.



5. Čtvrtek může být o Vánocích svátek, svátek je pro autobusy neděle, ale pozor, pro některé autobusy může být den před svátkem sobota!

Na Azorech jsme se přemisťovali autobusy. To nepředstavuje větší problém, když odlišíte tři autobusové společnosti a pochopíte jejich jízdní řády. O Vánocích 25. 12. nejezdí vůbec nic a nemusí to být nikde napsané. Naštěstí je ostrov malý, a když nic nejede, můžete jít pěšky. Také není dobré spoléhat, že se všechny autobusové společnosti řídí stejnými pravidly. Červené autobusy například jezdí den před svátkem jako v sobotu a taky to nemusí být nikde napsané.



6. Když vám azorský vítr nafouká do pravého ucha a vy na něj neslyšíte, naučte se chodit ve dvojici vpravo

Toto poučení je poslední a dnes už úsměvná újma azorských ostrovů. Navzdory všemu jsme si nádherné zelené ostrovy plné spokojených krav a milých lidí velmi užili. Viděli jsme několik prastarých kráterů s průzračnými jezery, rozlehlé pastviny, zarostlé strmé rokle, pobřeží z vysokých útesů, rozbouřené vlny Atlantiku a tělo jsme zotavili v přírodních termálních koupalištích. Zima na Azorech není pro čundráky zrovna přívětivá, nechá vám zažít čtvero ročních dob během jednoho dne, ale zároveň odhalí obrovskou rozmanitost a kouzlo ostrova.


-Lumir a Natty-













Webmaster: Lukáš Hubert, kontakt, statistiky

© 2017 Horizont