Island 17.5.2016 - ??


Očekávaný odjezd na Island je zde. Vyrážím 17.5.2016 z Blanska a návrat je plánován na říjen/listopad. Na tuto akci jedu upraveným expedičním speciálem, o kterém se více můžete dočíst zde.

Na Island jsem se rozhodl vrátit už při mé první návštěvě v roce 2013, kdy mě tato země neobyčejně nadchla. A tak jsem začal postupně chystat návrat hned ve velkém stylu. Využil jsem ještě svého studia na VUT Brno, v rámci kterého jsem se přihlásil do programu Erasmus. Zvolil jsem možnost strávit na Islandu léto praktickou stáží, kterou jsem si zařídil v cestovní agentuře Extreme Iceland, sídlící v Reykjavíku. Plán je takový, že po příjezdu do hlavního islandského města budu 3 měsíce vykonávat tuto stáž. A pak v září a říjnu něco procestuji.

Vyrážím pouze s autem a úplně sám. Nejdříve mě čeká cesta do Prahy a pak přes Německo až na sever Dánska do přístavu Hirtshals, odkud mi 21.5. jede trajekt. Se zastávkou na Faerských ostrovech se za pár dní ocitnu zpátky v „zemi nezkrocených živlů“. Přes Island pojedu ještě týden, i když daleko to není, ale chci fotit a dělat výlety. V plánu je také návštěva kamarádů nedaleko Húsavíku.

O měsíc později naštěstí doplní můj tým ještě přítelkyně Bětka, která přiletí letadlem a bude si hledat brigádu do konce srpna…už aby to bylo. Kdy bychom měli oba skončit práci a začít cestovat. Z celé výpravy vznikne nějaký film a samozřejmě také série přednášek a promítání.

Za materiální podporu děkuji obchodu Kola Novák Blansko a také eshopu GoStore.cz za výhodné poskytnutí sportovní kamerky.


Zpráva č.2 - Konečně Island

Egilstadir  24.5.2016

Ahoj, po necelém týdnu stráveném na cestě jsem konečně dorazil do "země nezkrocených živlů", kterou jsem již navštívil dříve. Ale tentokrát v trochu větším stylu. Polovinu cesty jsem strávil prakticky pouze na dálnici, která ze začátku ubíhala hrozně pomalu, protože s autem se spěchat nadá. Ale bylo to jen o zvyku. Nakonec to uběhlo v pohodě a v Dánsku jsem si udělal ještě výlet na Grenen, což je nejsevernější Dánský výběžek. V přístavním městě Hirtshals jsem strávil noc přímo u majáku s výhledem na moře a další den hurá na trajekt.

Trajekt Nörrona je spíš plovoucí město s kinem, bazénem, obchody, kavárnami, jídelnami... V poledne se podával oběd, bylo na výběr mezi masem, zeleninou a rybami. A zkusil jsem si i bazén, který byl hodně vtipný. Vlny v něm kopírovaly pohyb lodi, a tak v bazénu který má cca 6 metrů na délku vznikaly až metrové vlny. Celou plavbu bylo krásné počasí a jen zřídka kdy se loď trochu zhoupla. Se zastávkou na Faerských ostrovech, kde jsem si udělal malý výlet, jsem 24. května dorazil na pobřeží východního Islandu do přístavu Seydisfjordur. Po vyjetí z lodi jsem vyplnil formulář, co tu budu dělat a jak dlouho, dostal nálepku na sklo, že do roka musím s autem zmizet a pak už jen celní kontrola. Kdybych měl normální auto, byla by v pohodě, ale všechny větší vozy zavíraly celníci do garáží a různě je prolízali, což se ani mě nevyhlo. Ale asi po deseti minutách mě pustili a popřáli pěkný pobyt. Na úvod jsem se vyškrábal přes horské sedlo, kde byl všude sníh a pak dorazil do Egilstadiru na kafé a Snúdur. Počasí stále zůstává krásné. V následujících dnech mám v plánu ještě navštívit kamarády v Húsavíku a pak do hlavního města, kde mi začne stáž.

Zpráva č.1 - Mike na Faerských ostrovech

Faerské ostrovy  23.5.2016

Ahoj, posílám pozdrav z Faerské přístavní kavárny. Plavba je v pohodě, počasí je nádherný. Bazén na trajektu je hodně vtipnej, sou v něm stejný vlny jako v oceánu :D Včera byla na oběd smažená ryba, tak jsem si šel asi 5x přidat, dnes zatím nevím co mě čeká. Na Island bych měl dorazit zítra dopoledne. Udělal jsem si zde malý výlet, jen to co mi dovolil čas. Už se pomalu budu muset vrátit zpět na trajekt, podává se oběd :D Ozvu se z Islandu, sms jsou drahý a wifi ještě dražší.

Webmaster: Lukáš Hubert, kontakt, statistiky

© 2017 Horizont