Modré žáby

Žabčice 29.3.2016

Volání jara - modré žáby
Počasí letošního jara je obzvláště vrtkavé. Po zimě takřka bez sněhu, kdy jsme mohli potkávat kvetoucí rostliny i uprostřed února, se konečně den prodloužil natolik, že začaly v tůních a rybníčcích kvákat žáby. Právě konec března a první polovina dubna je pro naše obojživelníky nejvhodnějším obdobím pro rozmnožování, proto potkáváme žáby a žabáky na cestě k vodním plochám.

Skokan ostronosý (Rana Arvalis) není výjimkou. Spolu se skokanem hnědým a skokanem štíhlým patří do skupiny našich takzvaných hnědých skokanů z rodu Rana. Všechny tři druhy mají podobné ekologické nároky i životní strategie a jsou si natolik podobné, že je laik téměř nemůže rozeznat. Tito hnědí skokani tráví ve vodě jen několik jarních týdnů z důvodu rozmnožování.

Samečci skokana ostronosého během rozmnožování nápadně mění barvu. Jejich tělo je nateklé a mají zvětšené plovací blány (sexuální dimorfizmus). Modrá barva se mění s intenzitou slunečního záření. Vlivem stresu může dokonce vymizet (například při odchytu).

Za modrými žábami jsem se vydal na jižní Moravu. S prvními ranními paprsky začalo kvákání žab. Mlha nad lesní tůní se pomalu rozplynula. Tu a tam vykukovaly hlavičky přihlížejících žab. Stačil rychlejší pohyb ve vodě a žabky mizely pod vodou. Po několika minutách se ale znovu vynořily. Mrznutí ve vodě však stálo zato.

-Zdenál Špíšek-





Webmaster: Lukáš Hubert, kontakt, statistiky

© 2017 Horizont